Mei-Juni

Met het weer dat we in mei hebben gehad, ziet het ernaar uit dat we een mooi zomerseizoen tegemoet gaan, ook voor wat onze rozentuin betreft.
Wanneer de rozelaars in bloei zijn, moeten ze een grote energetische inspanning doen om te bloeien. Dat is een uitgelezen moment om ze wat te helpen door ze een goede voeding te geven. Meer bepaald met organische meststoffen in korrelvorm, enkele handenvol. Opgelet het is daarbij aangewezen een bijzondere meststof te gebruiken, liefst “Spécial Rosiers” en zeker geen meststof van roze korrels. Volgens eigen ervaring zijn de beste merken (in volgorde): ‘Or Brun’ meststoffen Rozelaars en ‘Viano Spécial Rosiers’ maar andere merken kunnen ook waardevol zijn voor zover het gaat om organische meststof in korrelvorm ‘Spécial Rosiers’.

U dient één of twee handgrepen (naargelang de leeftijd en de ontwikkeling van uw rozelaar) meststof uit te strooien en lichtjes te krabben in de grond die u moet begieten om de ontbinding te vergemakkelijken. Ingeval u een mulch (cacao-bladeren zijn de ideale mulch) aan de voet van uw rozelaar uitgestrooid hebt, dient u deze eventjes opzij te nemen vooraleer meststof en water te geven aan uw rozenlaar. U dient deze behandeling half juni en half september nog eens opnieuw te doen als het om herbloeiende rozelaars gaat.

Ik leg de nadruk op het feit dat opeenvolgende periodes van bloei grote energetische inspanningen vragen van de rozelaars en dat een goed gevoede rozelaar ze een groter potentieel bezorgd. Daardoor zullen ze ook veel beter weerstaan aan ziektes en zullen ze die op eigen kracht kunnen afwimpelen. Geef na september geen meststoffen meer want op het moment dat deze voeding effect zal hebben, kan het ’s nachts al gaan vriezen.


www.filroses.com

 



Voeden - Begieten - Verwelkte bloemen verwijderen

Voeden, begieten en verwelkte bloemen verwijderen, dat zijn de drie behandelingen die men in mei en juni hoeft te doen vooral als uw rozelaars nog erg jong zijn. Het is inderdaad tijdens hun jongste leeftijd dat de planten het meest onderhevig zijn aan allerhande kleine ziektekiemen. Eens ze tot volle groei gekomen zijn, verdwijnen die dan vanzelf omdat de rozelaar dan sterker en krachtiger geworden is. Eens de rozelaar volgroeid (vanaf het derde jaar) zal die ook minder meststoffen nodig hebben. Een behandeling in de lente zal dan volstaan.

 

Einde juni is het ideale moment om de oude rozelaars te snoeien; u krijgt hierover meer uitleg in de volgende nieuwsbrief. We zullen u dan tevens enkele trucjes meegeven om uw rozen een langere tijd te laten meegaan in vazen.

Voordien kunt u voluit profiteren van een weelderige groei en bloei. Zeker als u onze raadgevingen opvolgt. Aarzel niet na een regenbui in uw tuin de lekkere geuren te gaan opsnuiven.
We hopen u te kunnen verwelkomen op onze eerste opendeurdagen en dit op 14 en 15 juni eerstkomende die we de naam “Au fil des Roses” meegeven. We zullen samen vieren en genieten van de mooiste en de meest nobele bloem uit uw en onze tuin, de roos.

Veel tuinplezier en tot binnenkort,
Mireille & Philippe

 

Hoe de verwelkte bloemen verwijderen ? Hoef ik hiervoor een snoeischaar te gebruiken ?
Niet noodzakelijk. U kan de verwelkte bloem verwijderen door deze tussen de duim en wijsvinger te knijpen en weg te nemen. Met de snoeischaar kan u de plaats en de richting bepalen (steeds naar buiten toe) van de nieuwe scheut