FilRoses
Hoe uw Rozelaars snoeien ?
De forsythias staan in bloei, het gras groeit weer in uw tuin.
Het uur is aangebroken. Nu is het, het moment om uw Rozelaars te snoeien !
Wij vermoeden dat sommigen onder jullie met hun maag een beetje in de knoop liggen. Omdat ze wat stress hebben en schrik om verkeerd te doen. Maak u maar niet ongerust, snoeien is helemaal niet zo ingewikkeld. Ga gewoon aan de slag met het gevoel dat uw aan een plezierig werkje begint dat naar de toekomst toe heel wat zal opleveren. Voor sommigen is dit zelfs een bevoorrecht moment om hun artistieke gevoelens uit te werken.
Het Snoeien van uw Rozelaars dient vooral om hen meer energie te bezorgen. Om hen een betere groei en bloei te bezorgen alsook meer kracht te geven. Ook om ze de juiste vorm te geven die bij uw tuin past. Men kan stellen dat ongeveer zes weken na het snoeien een eerste evaluatie van de bloei gemaakt kan worden.
-
Zorg ervoor over een goede snoeischaar te beschikken, één die goed aangescherpt is en ontsmet. Uit eigen ervaring weten we dat Felco het beste merk is. Het is de 'Rolls' onder de snoeischaren.
-
Zie dat u ook over handschoenen beschikt die weerstaan aan de doornen en beletten dat ze u verwonden.
-
Als u veel Rozelaars moet snoeien, dient u ook een brandbare alcohol te voorzien om de mesbladen in te dompelen of in een vlam te houden. Zo kunt u na elke behandelde rozelaar uw snoeischaar ontsmetten. Op die manier voorkomt u dat een eventuele ziekte bij één van uw Rozelaars, zich op anderen overzet.
In deze periode van het jaar, is het snoeien voorbehouden aan herbloeiende of doorbloeiende Rozelaars. Diegene dus die meerdere keren bloeien of die geheel het seizoen in bloei staan.
Het eerste jaar na het planten hoeft men niet te snoeien. Beperk er u toe het dorre hout te verwijderen alsook de fijne takjes en twijgjes.
Het snoeien van de niet herbloeiende Rozelaars (diegene die slechts één enkele keer in bloei staan, meestal in mei en juni) wordt pas gedaan na de bloei van die rozelaars. Daarover zullen we u ten gepaste tijde uitvoerig uitleg geven.
De procedure om te snoeien dient in twee keer te gebeuren:
eerst schoonmaken en dan snijden.
Bij het schoonmaken dient u de tengere en zwakkere twijgen te verwijderen. Alsook het dor hout en de takken die elkaar kruisen. Op die manier verlucht u de kern van de rozelaar en kan het daglicht er ook beter op inwerken. Verwijder ook eventuele wortelscheuten die zich aan de enting van de plant ontwikkeld hebben.
Ook het snijden van uw rozelaar is zeer belangrijk. U kan best met zorg volgende methode overnemen:
- Zoek een extern oog (of blad), meer bepaald een knop die naar de buitenkant van de rozelaar gericht is.
- Snij 1cm boven deze externe knop de tak af (die misschien al tot een blaadje ontwikkeld is). Zo geeft u aan uw rozelaar een meer harmonieuze vorm door de nieuwe takken die zich ontwikkelen, te verplichten naar buiten toe, te groeien.
- Snij schuin en weg van de knop ; zo voorkomt u dat eventuele regendruppels niet tot bij de kern van de tak of het blad geraken.
De regels voor het snoeien van de takken verschillen al naargelang de variëteiten die u hebt geplant. Het is dus absoluut noodzakelijk dat u de familie kent van de rozelaar die u wilt snoeien. Indien u ze heeft gekocht in de rozenkwekerij FilRoses dan vindt u alle informatie hierover op het etiket dat op de rozelaar is aangebracht.
Wij onderscheiden meerdere families:
- De miniatuurrozen, de Theehybriden, de Polyanthas en de Floribundas.
- De Struikrozen of de Engelse rozen.
- De Stamrozen en de Treurrozen.
- De rozen die de bodembedekkers.
- De klimrozen en de opklimmende Lianen.
- De Lianen-rozen of Ramblers.
De voorbeelden die we u nog meegeven zijn de basisregels. U kunt volgens uw eigen behoeften uw verbeelding laten werken. Indien in uw specifieke situatie een kortere of een langere hoogte dan wat er op het etiket aangegeven staat, aangewezen is, kunt u gerust uw gang gaan. Maar zorg er dan wel voor dat u niet meer dan 30 % afwijkt van de aangegeven hoogte. Als u dat toch doet gaat u de plant verplichten tot een groei en een ontwikkeling die tegen haar natuurlijke groei ingaat. Daar gaat ze dan onder lijden en het gevolg is een kortere levensduur.
Na het snoeien dient u de grond te reinigen. Zorg er daarbij voor dat u de dorre takken en oude bladeren verwijdert en naar het containerpark brengt. (vooral niet bij de compost gooien). Als u het nog niet gedaan hebt, dient u na het snoeien ook uw rozelaars vruchtbaarder te maken door aan de voet ervan een organisch rijk verbeteringsproduct (type Or-Brun Spécial Rosiers) uit te strooien en dit tot 2 à 3 kg per rozelaar.
Veel snoeiplezier en tot binnenkort voor nieuwe raadgevingen.
Mireille & Philippe
Kwekerij iedere vrijdag open van 14 tot 19 uur
en op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.
FilRoses – Le Temps des Roses
Rue Achille Motte 19 ( toegang via de Ravel)
1350 Orp-le-Grand (BE)www.filroses.com +32(0)474 56 47 17
Laat uw vrienden deze raadgevingen ontdekken