HET SNOEIEN VAN UW ROZELAARS
WANNEER moet ik de rozen snoeien?
Het lente weer is aangekomen; de forsythias staan in bloei en zelfs bijna op het einde van de bloei. Dit is voor sommigen het gevreesde moment en voor anderen weer een heerlijk moment waarop ze zich artistiek kunnen uitleven.
Bewogen door een onweerstaanbaar verlangen om creatief te zijn met de snoeischaar op het einde van deze zachte winter. Heeft u misschien al gesnoeid ? Zo ja, u deed hiermee niets verkeerd, u heeft uiteindelijk een paar dagen ingewonnen tegenover diegene die voorzichtiger te werk zijn gegaan en vanaf nu zullen snoeien. Hou in gedachten dat de rozelaars in bloei zullen staan ongeveer zes weken na de snoei. Indien u eerder ingreep, nam u het risico de jonge scheuten te verbranden ten gevolge van grote nachtvorst (en bijgevolg een tweede snoeibeurt vereist, als u de eerste maal niet te kort heeft gesnoeid).
WELKE ROZELAARS snoeien we in de lente?
Alle herbloeiende rozen (dwz diegene die meerdere malen bloeien gedurende het seizoen). De niet-herbloeiende rozelaars worden dus nog niet gesnoeid, noch de nieuwe rozelaars onlangs of in de herfst geplant.
WELK MATERIAAL heeft u nodig om de rozen te snoeien?
- > Een goede snoeischaar (Felco is de "Rolls” van dit genre);
> Een ontsmettingsvloeistof. Telkens men van rozelaar wisselt, desinfecteer de snoeischaar teneinde besmetting te voorkomen;
> Handschoenen;
> Een grote mand om het snoeisel te verzamelen, dat u niet wegwerpt bij de compost. Opmerking : Als u, zoals we u hebben aangeraden, compost heeft verspreid aan het begin van de winter, maak dan van de gelegenheid gebruik om voorzichtig de aarde aan de voet van de rozelaar met deze te vermengen.
Algemeen principe van de SNOEI
De snoei moet schoon gebeuren (een snoeischaar van kwaliteit vermijdt het verbrijzelen van de tak, een slechte snoei is daarenboven een haard voor ziektes).
We snoeien 1cm boven een blad dat naar buiten is gericht zodat het centrum van de rozelaar vrij komt en een harmonieuse vorm aan de plant geeft. Snij schuin. Zorg ervoor dat de regendruppels niet op het oog van uw rozelaar afdruipen en zo kan rotten.
Als de snoei verschillend is voor het type roos die wordt geteeld, moeten een aantal gemeenschappelijke regels worden gevolgd. Verwijder steeds het dode hout, de takken die elkaar kruisen of die naar het centrum groeien. Neem ook de schrale en zwakke takken weg, diegene die geen rozen zullen kunnen dragen. Het uiteindelijke doel is de rozelaar aan zijn kern meer lucht en ruimte te geven en het zonlicht beter kan laten doorschijnen.
Iedere type rozelaar met zijn specifieke snoei
Struikrozelaars
Verhalveer de struikrozelaars (polyanthas-floribundas).
Engelse rozelaars
Snoei lichtjes om de natuurlijke vorm van de rozelaar te behouden. Snoei 1/3 van de lengte van de takken. Noteer dat binnen enkele jaren het interessant is wat strenger te snoeien om hen meer kracht te geven maar snoei nooit dit type rozelaars met de helft.
Klimrozelaars
De klimmende rozelaars snoeien we de eerste 4 of 5 jaren niet. We houden in gedachten dat 6 weken na de snoei de rozelaar zal bloeien. Voordien snoeien heeft geen zin en riskeert de jonge scheuten te verbranden ten gevolg van nachtvorst. Laat de hoofdtakken onaangeroerd, tenzij u ze wat korter wenst. Snoei de secundaire laterale vertakkingen (5à10cm) en leidt de takken zoveel mogelijk horizontaal.
Verwijder de oude takken aan de basis enkel bij een volwassen klimrozelaar en dit elk jaar of om de twee jaar.
Stamrozelaars
De geënte rozelaars op stam, dienen kort gesnoeid te worden indien u een bolvorm wenst te bekomen. Snoei tot 10 à 15 cm vanaf het entingspunt. Indien u een minder gestructureerde stamrozelaar wenst, snoeit u minder kort. Treurrozelaars worden bijna niet gesnoeid de eerste jaren. Snoei met de helft wanneer de takken hun lengte hebben bereikt.
Klik hier voor de printbare versie van de verschillende snoeitechnieken.
Behandeling tegen ZIEKTES
Binnen een tiental dagen mag u uw rozelaars behandelen tegen ziektes. Wacht tot de blaadjes een grootte van 5cm hebben bereikt en pulveriseer van binnenuit. Indien u in België woont mag u geen Rosabel meer gebruiken. Gebruik Rosacure in de plaats (deze is spijtig genoeg minder doelgericht).
Indien u uw rozelaars wenst te behandelen zonder chemicaliën, kunnen we u een betere oplossing voorstellen in onze rozenkwekerij : “Uncle Tom's Rose Tonic”.
INSECTEN op uw rozelaars
Stelt u bladluizen vast, behandel de rozelaar dan op een zachte toch doeltreffende manier, met een Marseille zeep (zachte bruine zeep). Eén soeplepel vermengen in 1 liter water en deze behandeling meerdere malen herhalen.
Nieuwe afspraak binnen enkele weken via onze infobrief over het thema ziektes en het signaal voor de eerste meststoffen.
We wensen jullie reeds prettige paasdagen toe.
Mireille, Philippe & Julien,
http://www.filroses.com
