De pulverisatie
Beter voorkomen dan genezen

Het is nu het juiste moment om uw rozelaars een eerste, preventieve behandeling te geven.

In de lente, wanneer de temperaturen nog niet te hoog zijn, is er weinig kans dat er zich ziektes ontwikkelen. Indien u heeft gekozen voor een variëteit die uitermate gevoelig is aan ziektes, zou het een vergissing zijn deze pas te behandelen wanneer de ziektes reeds daar zijn. De behandelingen zijn dan minder efficiënt en u beperkt zich tot een strijd met chemische middelen. Iedereen weet dat voorkomen beter is dan (moeten) genezen en dat de efficiëntie van de behandelingen het hoogst is wanneer u kiest voor een preventieve behandeling.

Minstens twee opties dienen zich aan. Of u gebruikt een Bio-methode, of u kiest voor een chemische methode. In Duitsland waar de ecologie al veel verder gevorderd is dan bij ons, zijn chemische pulverisaties simpelweg verboden. Onze oosterburen ontwikkelden activerende bio-producten die helpen in de strijd tegen de drie ziektes die de rozelaars bedreigen. De HOMEOCULT is een genezend product dat zeer efficiënt is als u het op een preventieve manier gebruikt. Minder efficiënt als u het gebruikt om de ziekte te genezen.
Voor wat de chemische behandelingen betreft, is ROSABEL het product dat ook bij ons al zijn goede werking heeft bewezen. Het is efficiënt tegen alle drie de ziektes die de rozelaars bedreigen mn marsonia, roest en het oïdium (op onze site meer informatie omtrent deze ziektes). In Rosabel zit een insecticide die eveneens beschermend werkt tegen bladluizen en andere plantensap-zuigende insecten.

Goede raad : Vergeet niet dat een rozelaar die goed geplant is, die goed gevoed wordt, en die één keer per week goed begoten wordt (met 10 liter water aan de voet van de rozelaar), een rozelaar is die beter dan anderen zal weerstaan aan alle aanvallen van buiten uit. Bepaalde rozelaars zijn genetisch zeer gevoelig voor allerlei ziektes en dikwijls verzachten de behandelingen alleen maar het kwaad zonder het echt uit te roeien en zo het probleem op te lossen. Vraag raad aan uw specialist bij de keuze van variëteiten die beter weerstand bieden dan anderen.

Veel tuinplezier en tot binnenkort. Philippe & Mireille


www.filroses.com

Wanneer pulveriseren (besproeien)?

Wanneer de bladeren 5 cm groot zijn dient u de rozelaars te pulveriseren maar alleen als het volgens de weersvoorspellingen de volgende 24 uur droog blijft. Als het vlak na de behandeling zou gaan regenen dat is het effect van uw werk immers onbestaande. Vermijdt ook uw rozelaars onder de volle zon te pulveriseren want dan loopt u het risico dat de bladeren zwaar verbrand zouden geraken. U herhaalt deze behandeling drie keer om de drie weken. Nadien zullen deze behandelingen minder frequent moeten gedaan worden en voor bepaalde variëteiten worden ze dan zelfs helemaal overbodig (daar zullen we het in een volgende nieuwsbrief wel eens over hebben).

Hoe pulveriseren?

Ga zeer zorgzaam te werk en pulveriseer de binnenkant van de bladeren van beneden naar boven door ze overvloedig water te geven. Het is inderdaad op de binnenkant van de bladeren dat de meeste ziektekiemen zich ontwikkelen.

Halt aan de bladluizen !

Om te strijden tegen bladluizen, kunt u best een ecologische methode gebruiken. Of u kiest voor een behandeling met een speciale soort zeep (savon potassique) die u kunt kopen in de rozenkwekerij om kant en klaar te gebruiken, of u maakt zelf een mengsel van een handvol zeep van Marseille die u oplost in 10 liter water. Vergeet daarbij niet uw rozelaars te vergezellen en te mengen met aromatische planten (bv. lavendel). Op die manier zullen de bladluizen veel minder talrijk aanwezig zijn. Ingeval van aantasting van de bladeren door een overvloed aan bladluizen kunt u daarbij best ook een ‘Powis Castle’ voorzien, een plant die alle bladluizen naar haar aantrekt zonder daar schade van te ondervinden.
De geweekte brandnetels dienen gepulveriseerd ter worden (1 liter per 10 liter water) en is zeer efficiënt in de strijd tegen bladluizen wanneer het mengsel nog vers is (tot 15 dagen). U kunt uw mengsel van geweekte brandnetels zelf klaar maken in een groot vat, bijvoorbeeld in een plastieken vuilnisemmer. Daarin doet u een grote, armvolle bos brandnetels (opgelet want deze mogen niet in bloei staan) om deze dan te overgieten met water en dan dat mengsel een achttal dagen te laten weken. Niet bepaald een aangenaam werk voor mensen met een sterke reukzin en u kunt ook maar beter begrijpende en veelomvattende buren hebben. Als dat niet het geval is, kunt u klaar gemaakte en geweekte brandnetels kopen in de rozenkwekerij, een mengsel dat klaar is voor onmiddellijk gebruik.