Home Catalogus Zoeken Uw mand
              
Rozenkwekerij & Rozentuin FilRoses
 
De Rozenkwekerij FilRoses

De rozenkwekerij FilRoses biedt u een selectie aan van meer dan 700 variëteiten rozenstruiken; Engelse, oude rozelaars, bodembedekkers, (treur)stamrozelaars, klimrozelaars (ramblers), liaanrozen.

Rozenkwekerij FilRoses
  
Rozelaars in potten (geheel het jaar)
 
We stellen u in onze kwekerij rozelaars in potten voor die geheel het jaar beschikbaar zijn. Onze potten zijn er speciaal op voorzien om rozelaars te cultiveren en zijn voldoende diep om een goede ontwikkeling van de wortels toe te laten. Na meerdere pogingen zijn we erin geslaagd een geschikte gemengde grond samen te stellen die voor een optimaal resultaat zorgt en die een krachtige ontwikkeling van de wortels en haarworteltjes waarborgt. We stellen u daarvoor verschillende soorten potten voor (7 liter – 12 liter – 20 liter).
De rozelaars in de grote potten zijn al het meest ontwikkeld en hebben als voordeel dat ze in uw tuin ook onmiddellijk voor decoratieve resultaten zorgen. Naargelang de grootte van het voorwerp kan men zo van bij het planten, wel één jaar van ontwikkeling in de tuin, inwinnen. De prijzen van rozen op onze site zijn de prijzen van rozen met blote wortels. Op de kwekerij worden deze prijzen verhoogd volgens de container en de evolutie van elke roos.
 
De meningen over voor- of nadelen van het planten van rozelaars in potten of het planten van de rozelaars met naakte wortels, zijn verdeeld. Wij denken dat het planten van rozelaars in potten talrijke voordelen biedt:
* Een eerste voordeel is dat u op een meer selectieve manier te werk kunt gaan bij uw keuze, dan bij keuze uit  de catalogus. U ziet zo niet alleen de rozelaars maar u kunt ze ook ruiken.
* U kunt uw rozelaars in potten ook op gelijk welk moment van het jaar planten. De enige voorwaarde is dat de grond niet bevroren of doordrenkt is. Het is ook veel aangenamer voor de tuinier te planten wanneer het goed weer is. Men verzorgt meestal zijn planten ook beter als de weersomstandigheden gunstig zijn.
* Wanneer de rozelaars in potten met zorg gecultiveerd worden, ontwikkelen ze haarworteltjes. Daardoor wordt de schok bij het overplanten getemperd en het verder groeien gewaarborgd. Op die manier wint u, in vergelijking met het planten van rozelaars met naakte wortels, ook één jaar op hun ontwikkeling in.
 
Een zeer groot deel van de planten in onze rozentuin werden beplant met rozelaars uit potten. Hun goede ontwikkeling is het beste bewijs dat dit soort van beplanting een goede manier van werken is.
 
Rozelaars gekocht in potten
 
Twee belangrijke punten te onthouden voor de beplanting met rozelaars uit potten, zijn de volgende:
1) De aardkluit niet verbrijzelen. Er zijn twee manieren om dat te doen: ofwel de pot gedurende ruim één uur in een emmer water dompelen, net voor de beplanting (de methode die wij verkiezen), ofwel de aardkluit, de tijd die nodig is, te laten drogen, vooraleer het voorwerp (de pot) te verwijderen (met deze methode krijgt rozelaar het wel zwaar te verduren).
2) De eerste zomer na de beplanting, de voet van de rozelaar, iedere week rijkelijk begieten met 10 liter water. Ook bij regenachtig weer. U zult verbaasd staan hoe snel uw rozelaar zich al in eerste jaar zal ontwikkelen.
 
De argumenten van diegenen die onvoorwaardelijk kiezen voor rozelaars met naakte wortels zijn meestal de volgende:
* “Rozelaars met naakte wortels hebben een meer ontwikkelde wortelsysteem.”
Belangrijker is dat het volume van de wortels in evenwicht is met het volume van de stengels. Ook al worden rozelaars met naakte wortels meestal gesnoeid om beter geconditionneerd te kunnen worden.
* “Rozelaars in potten zien af.”
Dit argument klopt wel voor rozen van enkele jaren geleden waarbij men de gewoonte had de rozelaars meerdere seizoenen in al te kleine potten te willen doen groeien. Het komt er dus op aan alleen rozelaars in potten te kopen die al groen hout hebben en die geplant zijn in potten van minimum 7 liter en die ook gecultiveerd werden bij bloemenkwekers waar men in vertrouwen kan kopen. Alleen zij zorgen er voor dat deze rozelaars de nodige verzorging krijgen.
 
Entmethode
 
Wij bieden u alleen rozelaars aan die geënt en gegriffeld zijn.
De overgrote meerderheid van onze rozelaars zijn vast geënt op een occulatieplaats van het merk Laxa. Dit entingstype Laxa heeft als voordeel dat het op ieder terrein gebruikt kan worden en dat het zich aanpast aan alle soorten van grond. De zo op Laxa vastgemaakte rozelaars zijn meer aangewezen bij en aangepast aan het cultiveren in de tuin, eerder dan bij het cultiveren in bloempotten.
Enkele variëteiten worden vast gemaakt op Multiflora (de Delbards en bepaalde soorten thé-hybriden). Dit draagvlak levert uitstekende resultaten op bij het cultiveren in potten maar in de tuin hebben de planten een meer beperkte levensduur (5 tot 10 jaar) dan de planten die men op Laxa laat uitbreiden.
 
Rozelaars met naakte wortels (van November tot Maart)
 
Onze rozelaars met naakte wortels zijn alleen beschikbaar van half november tot half maart en zijn bestemd om per postcolli verstuurd te worden. (We verkopen geen rozelaars met naakte wortels in onze tuin).
 
Rozelaars met naakte wortels
 
Gelieve dan ook bij ontvangst van uw planten onmiddellijk uw colli te openen.
Wanneer de wortels nog vochtig zijn (en als het niet vriest) kunt u maar best zo snel mogelijk uw rozelaars planten. Liefst binnen de 2 à 3 dagen.
 
Wanneer de wortels droog en breekbaar zijn kunt u ze maar beter in een emmer water dompelen (niet meer dan 2 uur) om ze opnieuw te hydrateren.
 
Indien u door vriesttemperaturen, felle regenbuien of gewoon omdat u te weinig vrije tijd hebt, u niet snel kunt planten, kunt u het best op de volgende manier te werk gaan:
 
* Door een uitgraving te doen in de tuin om daarin uw rozelaars voorlopig te bewaren. Zo kunnen die op betere tijden wachten zonder beschadigd te worden.
 
* Door gebruik te maken van een voorwerp, bijvoorbeeld een plastieken vuilbak (waarin gaten gemaakt voor drainage!) en die u plaatst waar het helder weer is maar waar het niet vriest. U plaatst dan uw rozelaars in dat voorwerp nadat u ze eerst in een emmer water ondergedompeld hebt (wortels en takken) en daarbij kunt u de wortels best met lichtjes bevochtigde turf bedekken. Uw planten kunnen het op die manier ruim één maand uithouden en zo kunt u ze dan op het meest aangewezen moment planten.
 
Evaluatie van de nieuwe variëteiten
 
We geven aan de nieuwe variëteiten de kans om ons te bekoren over een periode van 3 jaar cultivatie. Het gebeurt inderdaad meermaals dat een variëteit in het eerste jaar als een beetje broos en breekbaar overkomt maar dat dit probleem zich vanzelf oplost eens dat de plant volwassen is geworden.
We testen de variëteiten op hun weerstand aan ziektes door van elke variëteit drie exemplaren te planten. Deze drie exemplaren worden op het einde van de winter behandeld met ‘Bouille Bordelaise’, een andere wordt voorzien van Homeocult en de derde met Rosabel. Alzo kunnen we hun graad van weerstand aan ziektes bepalen en dit van elke variëteit die we in onze catalogus aanbieden. Het gebeurt ook wel eens dat we ze aan u voorstellen zonder dat we ze hebben getest. Dat zijn dan die enkele variëteiten die ons bijzonder aantrekkelijk lijken of variëteiten die al tal van prijzen gewonnen hebben. Op de fiche van de rozelaar geven we dat aan met de formule “in test fase”.      
  
Stamrozelaars en Treurrozelaars (in onze Rozenkwekerij)
 
StamRozelaarsWij versturen geen stamrozelaars of treurrozelaars via de post. (We kunnen ze u in België wel onder bepaalde voorwaarden laten leveren maar dan dient u wel eerst met ons contact op te nemen).
Meerdere variëteiten treurrozelaars en stamrozelaars zijn beschikbaar in potten in onze bloemenkwekerij.
Voor het planten van treurrozelaars of stamrozelaars, verwijzen we u naar de raadgevingen die we gaven voor de beplanting van rozelaars in potten.
In jaargetijden dat het fel kan vriezen, dient u de kraag (daar waar de stengels beginnen) van een linnen beschermingsbandje te voorzien (best meerdere keren oprollen). In de lente kunt u dat bandje dan best weer wegnemen. Heel wat treurrozelaars of stamrozelaars kunnen groene stengels ontwikkelen die er vlak naast uit de grond komen en die gulzig de energie van uw rozelaar aantasten. Twijfel niet deze gulzigaards meteen te verwijderen en daarbij kunt u ze maar best ook zo dicht mogelijk afknippen daar waar ze uit de grond komen. 
 
 
De Rozentuin
 

Alle mogelijke soorten Rozelaars zijn aanwezig maar onze Rozentuin bestaat wel overwegend uit struikrozen. Het is al snel gebleken dat het cultiveren van rozen die meerdere keren bloeien, de meeste resultaten oplevert. In die zin dat de oude variëteiten meestal slechts één keer bloeien in de lente en ook slechts gedurende drie weken. Wij van onze kant, profiteren geheel het seizoen van de bloei en groei van onze rozen en van de parfums van de rozen die meermaals bloeien. Toch behielden we enkele oude variëteiten en kozen voor de mooiste onder hen. We hebben eveneens talrijke variëteiten van klimmende rozelaars behouden, liaanrozen en alsook enkele Ramblers. De Rozelaars worden geplant in het gezelschap van levenskrachtige planten die aldra de beste buren blijken te zijn.

Ieder jaar komen er in onze rozentuin nieuwe variëteiten bij en we kiezen daarbij voor diegene die ons het interessants lijken. We cultiveren deze nieuwe variëteiten in onze tuin waar we dingen uitproberen en behouden alleen diegene die ons algehele voldoening geven. We gunnen ze daarna 3 jaar om hun meerwaarde te bewijzen.

  
 

Onze rozenkwekerij opent haar deuren ieder jaar voor alle gepassioneerde bezoekers gedurende de maanden juni (onze opendeurdagen), juli en september. U kan de ontwikkeling ontdekken, het gedrag en de parfum van de rozelaars om zo een keuze te kunnen maken in onze rozenkwekerij.

Rozentuin FilRoses

 
 
 
Philippe ©filroses.com


  eurocard  
  Beveiligde betaling    
  ©2023 FilRoses.com - Adresse : Chaussée de Tirlemont 218E, 1370 Jodoigne (BE)  
Brassimedia SPRL - BE 0480.002.619 Contact: info@filroses.com Tel. (+32)0474564717