Passie voor Rozen| Rozenkwekerij en Rozentuin FilRoses |
 |
 |
Het snoeien van uw Rozelaars |
 |
Welke materiaal voorzien?
- Een kwaliteitssnoeischaar met goed geslepen messen voor een zuivere snoei.
- Een goed paar handschoenen.
- Een container om het snoeisel te verzamelen (dit afval niet op uw compost gooien).
Indien u over veel rozelaars beschikt, voorzie tevens een klein potje gevuld met 90° alcohol waar u de messen van de schaar inweekt steeds wanneer u een andere plant zal snoeien. Zo is er minder risico op ziekteoverdracht.

|
Wanneer snoeien?
De forsythias staan nu overvloedig in bloei. Het is het ideale moment om uw herbloeiende rozelaars te snoeien (de rozelaars die bloeien van het voorjaar tot de eerste vorst).

Waarom op dit moment wachten? De winters worden steeds meer grilliger, een vaste datum vastleggen wordt steeds delicater. Uit onze ervaring is het betrouwbaarste signaal voor het snoeien wanneer de forsythias in bloei staan, dit betekent het einde van het risico van een strenge vorst.
De éénmaal bloeiende rozelaars (zoals de meeste oude Rozelaars) worden net na de bloei gesnoeid. |
|
Waarom uw rozen snoeien?
Voor het bekomen van een evenwichtige en harmonieuze plant.
- Om de energie te herverdelen.
Opdat het hart van de rozelaar steeds verlicht kan worden.
- Voor een gezondere plant. De sappen die door de takken stromen, voeden de bladeren die fotosynthese toelaat en zorgen ervoor dat uw rozelaar gezond is en u kan genieten van overvloedige meermalige bloei. De oude takken zijn vaak gewond, knoestig en het sap kan niet vrij doorstromen. Snoei deze oude takken (hun bladeren bevatten ook zeer vaak ziektes). Door deze snoei zullen jonge scheuten, nieuwe stengels waarin het sap vrijer zal stromen groeien. Resultaat: sterkere en beter gevoede bladeren.
U kan het al raden, het snoeien van de rozelaars is geen simpel gebaar. Maar is deze handeling echt noodzakelijk?
Neen, voor rozelaars in hun eerste jaar geplant in uw tuin.
De rozelaars van oudere leeftijd zou u evengoed een jaar niet kunnen snoeien en toch prachtige bloemen verkrijgen. De bloemen zullen wel kleiner zijn maar talrijker. Laat wel deze rozelaars niet ongesnoeid gedurende twee opeenvolgende seizoenen omdat ze uiteindelijk zullen ontaarden.
|
Waar snoeien?

De basisregel van het snoeien is eenvoudig: snoei steeds een goede centimeter boven een oog (een blad) gericht naar de buitenkant van de plant. Ideaal is lichtjes scheef gesnoeid zodat de regendruppels niet op de basis van het jonge blad vallen en zo rotten veroorzaakt.
|
Een zachte winter
Na een uitzonderlijk zachte winter, hebben veel rozen hun bladeren van het vorige seizoen behouden. Moeten we deze bladeren verwijderen?
Berooft van levenskracht door minder toevoer van de sappen gedurende de winter, zijn de bladeren niet allemaal gezond gebleven en bij sommige reeds de angst voor ziektes uitgelokt. Weet dat de drie voornamelijke schimmels (die de gezondheid van de bladeren van uw rozelaars aantast), alleen bij hogere temperaturen dan 20 graden ontkiemen.
Momenteel is er geen enkel risico, maar laat deze bladeren bij de eerste warme temperaturen niet aan de voet van uw rozelaar liggen.
Wat snoeien? Hoe?
Bij een snoeibeurt beïnvloedt u (in zekere mate) de ontwikkeling van uw rozelaar.
Onthou het volgende: snoei een zwakke rozelaar streng en snoei een sterke rozelaar iets lichter.
Alle familie-soorten mogen gesnoeid worden op dezelfde manier, maar zo zal de natuurlijke vorm van iedere rozenstruik wel niet gerespecteerd worden en het resultaat (volgens ons) minder aantrekkelijk in uw tuin.
Bewaar eerder de natuurlijke vorm, elk type rozelaar heeft min of meer zijn specifieke snoei. |
Klimrozen, Struikrozelaars, Stamrozelaars, Vloerbedekkers,... Hierbij de basisregels voor iedere familie

Op het etiket van onze kwekerij FilRoses,vindt u onder hun namen, de familie waartoe zij behoren.Met deze informatie kiest u voor het bijhorende type van snoei. Voor alle soorten rozelaars dient u wel te beginnen met:
- Het verwijderen van de dode takken (bruin of zwart).
- Het elimineren van de te dunne takken.
- Het verwijderen van de takken die elkaar kruisen of naar binnen groeien
Denk aan deze drie criteria:LICHT-LUCHT-EVENWICHT.

Basisregels voor de verschillende families:
- De Theehybriden: u snoeit deze rozen tot een hoogte van een twintigtal centimeter boven de grond. Dit zijn de rozen die het strengst kunnen gesnoeid worden, anders zullen hun dikke takken en bloemen boven het hoofd stijgen. Snoei ze niet te vroeg (wacht tot de forsythias aan het einde van hun bloei zijn) omdat deze strenge snoei ze kwetsbaarder maakt bij latere vorst.
- Miniaturen, Polyanthas, Floribundas of Grandilfloras: snoeien tot de helft, afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkeling, behoudt 3 tot 5 takken, de sterkste en de best gerichte.
- De Struikrozelaars, Engelse Rozen of Moschatas: lichtjes te snoeien. Snoei 1/3 van de hoogte van de takken. Om de 5 jaar kunt u een strengere snoei toepassen (1/2 tot 2/3), deze zal nieuw leven brengen aan uw rozelaar, maar knip niet elk jaar te kort zodat ze hun persoonlijkheid niet verliezen.
- De Bodembedekkende Rozelaars worden niet gesnoeid. Het volstaat om de algemene vorm van de plant te harmoniseren. Ongewoon maar voor dit soort rozenstruiken kunt u eventueel de rozensnoeischaar even opbergen en uw heggenschaar gebruiken.
- Stamrozelaars: de takken van de rozen, geënt op stam, worden zeer kort gesnoeid (10/15cm) indien u een bolvorm wenst te behouden; een langere snoei zal leiden tot een meer vrije vorm, aan u de keuze. Als er een zware vorst optreedt na een korte snoei, denk er dan aan om het hoofd van de rozelaar te bedekken.
- Treurrozelaars: deze rozelaars mogen niet meer dan met 1/3 van hun lengte gesneden worden.
- De Klimrozen: dit soort rozelaars hoeven niet gesnoeid te worden in hun eerste jaar geplant in uw tuin en naargelang hun ontwikkeling mag u ze hun structuur laten opbouwen in het tweede groeiseizoen.
Twee gevallen :
a) Uw rozelaar klimt op een muur, een hek , een barrière.
Kortom, een plaats van grotere omvang waar u de kans heeft de takken horizontaal te begeleiden. Dit is het ideale. Bij het vertragen van de sappen in de hoofdtakken zullen er veel bloeiende zijscheuten ontstaan met vele bloemen over heel de plant. Na enkele jaren, wanneer deze zijtakken een lengte van twintig centimeter hebben bereikt, kunt u deze tot de helft snoeien. Indien nodig snoeit u de uiteinden van de hoofdtakken, hangt af van de ruimte die u wilt besteden aan de plant.
b) Uw rozelaar moet rechtop klimmen (een boog, een piramide,…).
Op termijn indien geen tussenkomst van uzelf (tenzij het één van de weinige rassen is waar de rozelaar natuurlijk bloemen produceert over de gehele hoogte) zal uw rozelaar eindigen met enkel bloemen aan de toppen. De manier om dit estetisch probleem te vermijden: wanneer uw rozelaar sterk genoeg is om tenminste 5 hoofdtakken te dragen, snoeit u iedere lente de oudste ervan tot aan de grond. Nieuwe scheuten zullen verschijnen met hun nieuwe bloemen en zorgen voor een meer verspreide bloei.
|
|
Tussen elke snoeisessie....
Indien u over veel rozelaars beschikt en de ene na de andere plant snoeit, reinig dan uw snoeischaar door hem in een alcohol van 90° te dompelen om te voorkomen dat ziektes worden overgebracht.
|
Na de snoei....
maakt u zorgvuldig de grond schoon. Verwijder alle takken en bladeren die op de grond gevallen zijn.
Volg ons op de voet...
Om al onze activiteiten te volgen via sociale netwerken, FilRoses is tevens : een Facebook-pagina, een blog vol tips voor uw rozelaars, twitternieuws, een Google+ proefiel, foto's op Pinterest, Instagram herinneringen, messaging Instaply, video’s op YouTube en ook mini Vine video’s. |
|
 |
Welkom ieder weekend op de rozenkwekerij
Net als de voorgaande jaren, zullen we ook dit jaar niet deelnemen aan een plantenbeurs. We zullen aanwezig zijn en u verwelkomen op de rozenkwekerij ieder weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) waar u de hele "selectie FilRoses" kan ontdekken in potten van verschillende maten. Onze liefdevol gecultiveerde rozen staan klaar om te worden geplant in uw tuin en te genieten van hun ontwikkeling.
Geleidelijk aan zal u tevens in onze kwekerij een selectie terugvinden van de beste metgezellen voor de rozen; vaste planten, struiken, clematissen,... Voor uw schaduwrijke plaatsen, bieden wij ook een assortiment van hortensia's aan, zeer weerstandbiedend aan strenge winters.
Consulteer hier ook onze volledige Agenda FilRoses 2014.
Lang leve de tuin en tot zeer binnenkort!
Mireille & Philippe
PS. We zouden bijna vergeten ... Gaston die u verwelkomt (in 'Selfie' mode). ;-)

|
|